У цій статті ми розповімо, на що орієнтуватися при виборі професійного апарату для приготування шаурми.
Апарат для приготування шаурми призначений для запікання на рожні попередньо замаринованого м'яса курки, баранини або телятини. На ринку можна зустріти різні види грилів, технічні характеристики яких впливають якість страви на виході. Давайте розглянемо основні параметри, на які слід звернути увагу при виборі апарату для приготування шаурми.
- Тип підключення.
- Нагрівальні елементи.
- Кількість зон нагріву.
- Спосіб обертання шампура.
Тип підключення
За типом підключення грилі для шаурми поділяють на: газові, електричні та працюючі на вугіллі. Якщо точка продажу шаурми не обладнана електрикою, тоді перевагу варто віддати установкам з газовим підключенням. До переваг такого виду підключення можна віднести мобільність (точку продажу шаурми можна розташувати в будь-якому місці), до недоліків - газові грилі вимагають спеціальний дозвіл на установку і повинні підключатися співробітниками газового господарства.
Електричні грилі не вимагають спеціальних умов підключення (крім наявності електромережі потужністю 3-11 кВт), їх вибір більш широкий порівняно з газовими.
Шаурма, приготована на вугіллі, смачніша, соковитіша, з легким ароматом диму, оскільки жарка м'яса відбувається під відкритим вогнем. Приготування здійснюється в спеціальних камерах оброблених вогнетривкою цеглою. Такий пристрій виділить власника фаст-фуду серед конкурентів, але є пожежонебезпечним та не зручним у використанні.
Нагрівальні елементи
В електричних пристроях для приготування шаурми як нагрівальні елементи використовуються ТЕНи (електричні трубчасті нагрівальні елементи з інфрачервоним випромінюванням) або склокерамічні панелі.
Відкриті ТЕНи легше та дешевше замінити у разі поломки, але важче підтримувати у чистоті. Склокерамічні панелі рівномірно розподіляють тепло, легко миються, але дорогі в обслуговуванні. Якщо така панель розіб'ється, його заміна обійдеться дорого.
У газових пристроях використовуються пальники. Вони швидше нагріваються до необхідної температури (до 20 хв) порівняно з електричними (30-50 хв), що значно збільшує швидкість приготування продукту, але є менш безпечними. До того ж, якщо приміщення громадського харчування не підключено до газопроводу, то доведеться використовувати газові балони, що вимагатиме додаткових витрат на транспортування.
Електричний гриль для шаурми легкий у використанні. Його достатньо підключити до електричної мережі, встановити потрібну температуру та стежити за прожарюванням м'яса. Однак електричні грилі не можуть працювати автономно і мають більшу вартість порівняно з газовими.
Газовий гриль вимагає спеціальних навичок у користуванні, оскільки є вибухонебезпечним. Персонал повинен постійно стежити за справністю та правильністю підключення балону з газом. Прожарювання м'яса також вимагає постійного контролю, тому що може зайво запектися або пересушитися під дією сильної температури.
Кількість зон нагріву
Професійні апарати для шаурми оснащені кількома зонами нагріву, які регулюються незалежно один від одного. Передача тепла відбувається за рахунок інфрачервоного випромінювання, при цьому шматки м'яса не стикаються з нагрівальними елементами. Страва готується швидше, не втрачає у вазі і залишається соковитим.
У сучасних пристроях для приготування шаурми в одній зоні можуть бути кілька теплових елементів.
При виборі кількості зон нагріву слід орієнтуватися на разовий обсяг м'яса, що завантажується. Для невеликих закладів можна придбати установку, розраховану на 10 - 20 кг м'яса (2 зони нагріву), для закладів із середньою прохідністю - на 30 кг (3 зони нагріву) або 40 кг продукту (4 зони нагріву), 50 кг м'яса і більше (5 зон нагріву) розраховані на місця з дуже великою прохідністю.
Спосіб обертання шампура
Обертальний штир апарату для приготування шаурми може бути оснащений ручним (механічним) або електроприводом обертання. У першому випадку необхідно постійно стежити за ступенем готовності м'яса та самостійно прокручувати рожен. Наявність електричного поворотного механізму значно полегшує процес приготування м'яса для шаурми.
При виборі апарату для приготування шаурми варто звернути увагу на такі бренди як:
Висока якість - Fimar (Італія), Inoksan (Туреччина).
Досить непогану якість за доступною ціною мають грилі для шаурми фірми Mars, Silver (Туреччина)
Якість нижче середньої у виробника Remta (Туреччина).
Детальніше ознайомитися та купити професійний гриль для шаурми можна в нашому магазині в розділі "Устаткування для шаурми"
Ви економите 4 540 ₴ Ви економите 2 800 ₴ Ви економите 2 400 ₴
Апарат шаурми газовий із завантаженням 20 - 30 кг. Пальники: 2 шт. Витрата газу: 0,394 m3 / год. Теплова потужність: 5 кВт.
Виробник: Remta, Туреччина. Апарат шаурми газовий з електроприводом для балонного газу. Завантаження до 50 кг. Пальники: 4 шт. Витрата газу: 1,32 m3 / h.
Гриль для шаурми шаурми електричний з електроприводом. Завантаження: до 40 кг. 3 зони нагріву. Керамічне скло. Напруга: 220 В. Потужність 4,3 кВт.
Гриль для шаурми електричний з електроприводом. Завантаження до 60 кг. Керамічне скло. Потужність 5,6 кВт.
Електричний гриль для шаурми з електроприводом, склокераміка. Завантаження до 30 кг. Потужність: 4,05 кВт.
Електричний гриль для шаурми з електроприводом, склокераміка. Завантаження до 50 кг. Потужність: 5,4 кВт.