Не кавовому гурману важко уявити, що при замовленні «кави з молоком» у відповідь вам поставлять як мінімум 2-3 уточнюючі питання. Справа в тому, що в кавовій палітрі існує ціла гама кавово-молочних напоїв. Назва і смак залежать від того, підігріли молоко або подали холодним, подвійну або одинарну порцію зерен при цьому використовували, і взагалі, надзвичайно важливо, що опиниться в чашці першим. молоко чи кава…Спробуємо розібратися.

Молочна «мітка»

У багатьох сучасних кафе та ресторанах кавова карта з молочним компонентом представлена досить широко: Кава Латте, Латте Макіато, Еспресо Макіато Калдо або Фреддо, Капучіно… Загалом, непосвяченому клієнту вчасно і заблудитися. Щоб уникнути цього, Вам запропонують для початку уточнити, яка основа напою повинна бути переважаючою – кавова чи молочна.

Як правило, базою для перерахованих різновидів кави служить класичний еспресо, інше – питання пропорцій, техніки та смаку. Отже, якщо роль «першої скрипки» у напої відводиться міцному еспресо, а молоко покликане лише трохи відтінити та пом'якшити смак кави, Ваш вибір - Espresso Macchiato.

У перекладі з італійської це еспресо, «заплямований» крапелькою молока. При цьому любителям гарячого, злегка спіненого молока подадуть Еспресо Макіато Калдо, а прихильникам холодного - Макіато Фреддо. Незважаючи на подібність цих напоїв з капучіно, вони вирізняються відчутною міцністю, вираженим кавовим смаком і бадьорим ароматом.

«Плоска білизна» та ніжність

По-своєму готують і називають каву з молоком австралійці та новозеландці, які неохоче використовують італійську термінологію. У цих краях гостям подають так званий Flat White, який дослівно перекладається як "плоський білий". Чому плоский – малозрозуміло, а ось білий – заслуга щедрої молочної складової.

Від своїх родичів цей напій відрізняється технікою вливання в еспресо молока, його температурою та кондицією, а також концентрацією кави. Так, подвійна порція мелених зерен надає Флетт Уайт багатий і насичений смак, нехарактерний для Латте та Латте Макіато. А в процесі приготування на кавовому дзеркалі » утворюється пінка, помітно тонша, ніж у Латте та Капучино.

Істинно італійським варіантом тієї самої кави з молоком вважається Caffe Latte. У готовий міцний еспресо додають гаряче молоко, внаслідок чого народжується легка ніжна крема. Як правило, співвідношення складових частин у рецепті виглядає так: 1 кава до трьох молока. У деяких закладах вважають за краще прикрашати Латте «шапкою» із збитих вершків, а для більшої ефектності та підкресленої ніжності подають напій у високій скляній склянці.

Наявність пластикової трубочки в посуді з гарячим Латте апологети кавового етикету називають моветоном.

Кавове «пляма» на білому полотні

Різновид традиційного Латте - Latte Macchiato. Саме його нерідко помилково сприймають як основний, а не похідний напій. При подібності і однакових пропорціях кави і молока, у коктейлів, тим не менш, є відмінності, що запам'ятовуються. Зокрема, якщо в Латті вершкову піну додають «за настроєм» і смаковим уподобанням гостя, то для Латте Макіато наявність вершків – неодмінна умова, як і подача в стрункому прозорому келиху зі скла. Саме в такому посуді видно головну «фішку» напою – смугастість.

Так, на відміну від класичного латте, молоко і кава в макіато не перемішуються, а займають свій "поверх", контрастно чергуючись у келиху. Для правильного та акуратного розміщення шарів у коктейлі їх розділяють вершковою піною. Спочатку мають молоко, потім вершки і тільки після обережно вливають еспресо.

При цьому бажано використовувати найбільш міцні та виразні сорти кави, а в експериментах з додаванням приправ та прикрас обов'язково враховувати їхню поєднання з молоком. Наприклад, цитрусові можуть призвести до згортання молочного шару, що безповоротно занапастить і смак, і структуру яскравого напою.

Устаткування для приготування кави представлене в нашому магазині в розділах «Кавомашини» та «Кавомолки»

Популярні моделі

25 562 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Кавомолка жорна професійна. Ємність бункера для зерна: 1,2 кг. Ємність дозатора подрібненого кави: 280 гр. Лічильник порцій. Мікрометричний регулятор ступеня помелу. Потужність: 0,33 кВт.
23 756 ₴
Повідомити про наявність

Відсутній на складі

Варто звернути увагу:
Виробник: Eureka, Італія. Жерновая кавомолка. Діаметр жорен: 60 мм. Продуктивність: 5,5 кг / год. Ємність бункера для зерна: 1,2 кг. Лічильник порцій. Мікрометричний регулятор ступеня помелу. Потужність: 0,28 кВт
37 309 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Автоматична кавоварка з капучинатором. Сенсорні кнопки з підсвічуванням. Колір чорний. Потужність: 1,2 кВт.
19 303 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Професійна кавомолка бункерна з дозатором. Продуктивність: 3 кг / год. Ємність бункера: 0,6 кг. Кавомолка жорна: d 58 мм. Потужність: 0,25 кВт.
111 368 ₴
Повідомити про наявність

Відсутній на складі

Варто звернути увагу:
Професійна автоматична кавоварка з капучинатором. Продуктивність: 60 чашок / день. Панель для підігріву чашок. Обсяг бойлера: 5 л. Колір чорний. Потужність: 2 кВт.
61 286 ₴
Купити

Є в наявності

Варто звернути увагу:
Напівавтоматична ріжкова кавоварка з капучинатором. Потужність: 1,3 кВт.