Доведено поколіннями: кухонний посуд з чавуну - найдовговічніший, а найзвичніші страви в ньому виходять яскравішими і смачнішими. Однак, щоб чавунні вироби не втрачали своїх якостей і служили багато років, варто дотримуватись рекомендацій виробника. Пропонуємо ознайомитися з простими правилами з експлуатації чавунного посуду з емаллю та без покриття.
Догляд за чавунним посудом
Прийнято вважати, що саме непокритий чавун робить приготовлену в ньому їжу багатою на смак. До того ж, такому посуду не страшні високі температури, металеві кухонні прилади та подряпини, а тривале та часте використання виробу лише на користь.
Довго прожарювати та промащувати посуд, як це потрібно раніше, не потрібно. Всі сучасні чавунні вироби проходять багаторазову спеціальну підготовку при 800°С, що забезпечує їм підвищену міцність та пластичність.
Проте навіть термічно оброблений чавун вимагає щоденного уважного догляду.
Новий посуд перед використанням потрібно ретельно вимити, розігріти до 100°С. на плиті і натерти олією (краще швидкосохнучою - на зразок лляного). Це створить захисний шар від корозії та посилить антипригарні властивості виробів. Без подібної процедури посуд стає вразливим перед продуктами з лимонною, молочною та оцтовою кислотами, тому краще його повторювати після кожного використання.
- Для приготування достатньо слабкого або середнього нагріву;
- Мити чавунний посуд бажано вручну, без абразивних миючих засобів та агресивної хімії, які гублять антипригарний шар;
- Мийка в посудомийній машині протипоказана;
- Зберігати їжу в посуді також не рекомендується;
- Вироби з чавуну люблять сухі, провітрювані приміщення далеко від речовин, що викликають корозію, і отрутохімікатів;
- Варто уникати падіння посуду. Для транспортування необхідно передбачати захист від механічних пошкоджень.
Догляд за чавунним посудом - іржа
Якщо раптом на чавунному посуді помітна іржа, її можна ліквідувати неметалевою щіткою або кухонною губкою. Потім виріб потрібно вимити у гарячій воді з господарським милом.
Після очищення посуд близько двох годин прожарюють із сіллю, дають охолонути і знову миють теплою водою. Підсохлий виріб необхідно традиційно змастити олією і протягом півгодини прогріти на плиті. Це також допомагає впоратися з подряпинами, що з'являються з часом.
Догляд за емальованим посудом з чавуну
У чавунному посуді з емалевим покриттям можна гасити та смажити на будь-яких плитах та варильних поверхнях. На відміну від непокритих чавуну, в емальованих можна зберігати їжу.
Кілька шарів гігієнічної склоемалі зовні забезпечують посуду стійкість до забруднення та пошкоджень. Емалеву поверхню виробів легко можна вимити рідкими миючими засобами. У тому числі й у посудомийній машині. Усередині посуд покритий матовою склоемаллю з антипригарним ефектом.
Як і у випадку з непокритими виробами з чавуну, її насамперед очищають теплою водою, використовуючи рідкі засоби. Потім нагрівають до 100 на плиті і наносять на внутрішню поверхню шар рослинної олії. Аналогічний догляд потрібний після кожного використання виробу.
Щоб зберегти емалеве покриття чавунного посуду, важливо дотримуватись ряду правил:
Не допускати перегрівання порожнього виробу;
Мити емальований посуд тільки після остигання, оскільки різкі перепади температур можуть зіпсувати шар емалі;
Для очищення використовувати м'які миючі засоби, що не містять агресивних речовин;
Діаметр конфорки повинен бути меншим або таким же, як дно емальованого виробу;
Полум'я під час приготування на газовій плиті не повинно потрапляти на стінки чавунного посуду з емаллю, щоб уникнути пригорання їжі та забруднення виробу;
Варто уникати сильних ударів та падінь посуду, небезпечних для емальованого покриття;
Під час приготування їжі користуватися тільки кухонним приладдям з дерева та полімерів;
Готувати в посуді, в якому з'явилися сколи, не рекомендується.
Чавунний посуд представлений у нашому магазині в розділі «Чавунний посуд».
Догляд за чавунним посудом – питання та відповіді
Як правильно доглядати чавунний посуд?
Мийте чавунний посуд теплою або гарячою водою м'якою губкою, потім протріть насухо. Для зберігання просочіть внутрішню поверхню олією.
Чи можна зберігати їжу в чавунному посуді?
Чугун почне досить швидко окислюватися і іржавіти, тому їжу не можна зберігати в чавунному посуді
Як підготувати чавунний посуд до першого використання?
Чугунний посуд треба прожарити і змастити олією, таким чином закриваються пори від проникнення води.
Яким маслом краще змастити чавунний посуд?
Підійде лляна, рапсова, конопляна, олія волоського горіха. На поверхні чавуну утворюється гладке, чорне покриття.
Скільки часу потрібно прожарювати чавунний посуд?
Чугунний посуд необхідно прожарювати 10-20 хв., за цей час сіль витягне з металу частинки олії та запах.